Historie | Teams | Spelers | Wedstrijden Nederlands Elftal | Stadions | Oranje Shop | Voetbal humor

Home > Wedstrijden Nederlands Elftal > 2006 > Vriendschappelijke wedstrijden > Nederland - AustraliŽ

Nederland - AustraliŽ

Zondag 4 juni 2006

AustraliëNederlandDe laatste oefenwedstrijd van Oranje voordat werd afgereisd naar Duitsland. De wedstrijd is gespeeld in het Stadion Feyenoord in Rotterdam. Tegenstander was Australië, het team dat geleid wordt door Guus Hiddink.

Australië is tijdens het WK 2006 ingedeeld in groep F, samen met Brazilië, Kroatië en Japan

Harde 'Aussies' irriteren Oranje

De laatste oefenwedstrijd op weg naar het WK, werd gekenmerkt door hard spel, waarbij vooral de Aussies het bij tijd en wijle bont maakten. De schade waren drie blessures, die door ‘de Volkskrant’ als volgt werden omschreven: Het meest werd na afloop gesproken over de blessures, die de toch al door fysieke problemen geteisterde selectie (Van der Vaart, Jaliens) verder onder druk zet. Cocu kreeg een zogenaamd ijsbeentje van Viduka, volgens hem moedwillig gegeven. Hij strompelde zijn vrije dag tegemoet.

Sneijder wilde een bal in een keer op de schoen nemen, onbesuisd, en raakte een tegenstander in plaats van de bal. Hij verdween op krukken. Van Bronckhorst werd bij de hoekvlag ‘afgezaagd’ door Wilkshire, die de rode kaart kreeg. De linksachter heeft een lichte kneuzing boven de enkel.
Zo heeft van Basten de nodige problemen met middenvelders, nu Van der Vaart, Cocu en Sneijder geblesseerd zijn. Het middenveld waarmee hij de wedstrijd eindigde, Van Bommel, Landzaat en Maduro, is te licht om internationale topklasse te weerstaan.

Dat de spelers zich min of meer lieten intimideren door het harde spel van de tegenstander was voor de bondscoach een doorn in het oog: ‘Hard spel kun je op een WK ook tegenkomen. Als je hier niet tegenkunt, heb je een probleem’, aldus Van Basten. Het is aan de scheidsrechter om te bepalen hoe ver het gaat. De Engelse scheidsrechter Dean liet zaterdag veel toe. Van Basten: ‘We waren blij dat Australië zo speelde. Het is een goed, sterk team. Mooi om te zien. Ik heb in de rust gezegd dat wij er ook een keer de beuk in mochten gooien.’

De spelers waren dus minder te spreken over het harde spel van de ‘Socceroos’. Vooral de overtreding op Van Bronckhorst wekte een hoop irritatie: ,,Schandalig, totaal zonder respect, het sloeg nergens op,’’ oordeelde Ar jen Robben. Van Bronckhorst: ,,Ik weet werkelijk niet wat de bedoeling was van die tackle. In het veld hing ook niet bepaald een vriendschappelijke sfeer.’’

Ook Phillip Cocu was niet te spreken over de manier waarop hij werd ‘aangepakt’: ,,Ik dacht dat het Viduka was, hij pakte me vol,’’ zei de routinier. ,,Toen de bal al weg was.’’ En dat ging er bij Cocu niet in. ,,Het blijft een vriendschappelijke interland, dan hoef je elkaar niet te zoeken. Je hebt toch niet de intentie om elkaar eruit te schoppen? Het is voor iedereen een testcase, maar ik vond dat ze een streepje te ver gingen. Daar had ook de scheidsrechter een aandeel in.”

Nederland kwam op voorsprong door een goal van Van Nistelrooy, die een gestopt schot van Ooijer in de verre hoek wist te werken. De gelijkmaker was één van de meest schlemielige penalty’s ooit: Viduka raakte de onderkant van de lat, waarna een indrukwekkende kluts volgde: lijf Van der Sar, paal, Van der Sar die redt op een poging van Ooijer tot wegwerken, Cahill, doelpunt.

Wedstrijdgegevens

Stadion Feijenoord, Rotterdam.
Zondag 4 juni 2006:

Nederland - Australië 1-1 (1-0)
10' Van Nistelrooij 1-0, 54' Cahill 1-1
Scheidsrechter: Dean (Eng) Toeschouwers: 48.688
Gele kaart: Grella (Australië).
Rode kaart: 61' Wilkshire (2 x geel, Australië).

Opstelling Nederland: Van der Sar; Kromkamp (46' Heitinga), Ooijer, Mathijsen en Van Bronckhorst (64' Kuijt); Van Bommel, Sneijder (50' Landzaat) en Cocu; Van Persie, Van Nistelrooij en Robben.

Opstelling Australië: Schwarzer; Emerton, Neill, Moore en Chipperfield; Grella, Wilkshire, Culina en Bresciano (67' Thompson); Sterjovski (51' Cahill) en Viduka (65' Aloisi).


Home | Sitemap | Colofon | Privacy Policy | Links |© oranje11.nl