Historie | Teams | Spelers | Wedstrijden Nederlands Elftal | Stadions | Oranje Shop | Voetbal humor

Home > Teams > Nederland

Nederland

NederlandHet Nederlands elftal heeft een roemruchte WK geschiedenis. Nadat ze in 1934 en 1938 al na de eerste wedstrijd werden uitgeschakeld door respectievelijk Zwitserland en Tsjecho-Slowakije, duurde het tot 1974 voordat Oranje weer terug was op een WK. Dat WK in West-Duitsland heeft de kleur oranje wereldberoemd gemaakt. Met prachtig aanvallend voetbal, waarbij de tegenstander opgejaagd werd en de buitenspelval geïntroduceerd werd op een WK, stoomde Nederland door de eerste twee rondes. Na een historische wedstrijd tegen Brazilië werd de finale bereikt met 14 doelpunten voor en 1 (eigen doelpunt) tegen. In die finale trapte Nederland af, hield de bal in de ploeg, totdat Johan Cruijff opstoomde en werd neergelegd in het strafschopgebied. De penalty werd gescoord door Neeskens, waardoor Nederland met 1-0 voorstond voordat er één West-Duitser de bal had gehad. Helaas ging de finale verloren met 2-1.

Vier jaar later bereikte Nederland wederom de finale, waarin Argentinië de tegenstander was en Nederland weer verloor van het gastland. Nederland was in de eerste helft sterk begonnen, maar miste enkele kansen. In de tweede helft scoorde Mario Kempes 1-0, waarna Nederland vol op jacht ging naar de gelijkmaker, die 10 minuten voor tijd viel. Een voorzet van René van der Kerkhof werd ingekopt door Dick Nanninga. Nederland drukte door, maar in de blessuretijd schoot Rob Rensenbrink op de paal, waardoor de wedstrijd een verlenging kreeg. In die verlenging verzuimde Oranje verder op jacht te gaan naar de goal, waardoor het de Argentijnen lucht gaf en Mario Kempes wederom scoorde. In de tweede verlenging scoorde Bertoni 3-1 en stond Nederland wederom met lege handen.

Na twee mislukte kwalificaties was het Nederlands elftal er in 1990 weer bij, de verwachtingen waren hooggespannen aangezien Oranje als Europees Kampioen afreisde naar Italië. Maar door onderlinge ruzies en irritatie ging de ploeg met Koeman, Van Basten, Rijkaard en Gullit roemloos ten onder in de achtste finale tegen West-Duitsland. Vier jaar later was er wederom irritatie, waardoor Gullit vlak voor het vertrek naar de Verenigde Staten besloot thuis te blijven. Desondanks groeide Nederland in het toernooi, maar werd het in de kwartfinale uitgeschakeld door Brazilië (3-2).

Het WK in 1998 werd een hoogtepunt, coach Hiddink had er voor gezorgd dat de welhaast traditionele ruzies achterwege bleven en Nederland speelde een schitterend toernooi, waarin Joegoslavië in de achtste finale werd verslagen. In de kwartfinale werd Argentinië met 2-1 aan de kant gezet, de late goal van Bergkamp zal vele voetballiefhebbers nog steeds koude rillingen bezorgen. In de halve finale was Brazilië de tegenstander, de wedstrijd eindigde na doelpunten van Ronaldo en Kluivert in 1-1, waarna Nederland wederom verloor met het nemen van strafschoppen.

Nadat het WK 2002 op schlemielige wijze werd gemist, heeft Oranje zich nu geplaatst voor het WK dat plaatsvindt in Duitsland. De vorige twee toernooien die daar gespeeld werden haalde Nederland de finale, dus wie weet?