Historie | Teams | Spelers | Wedstrijden Nederlands Elftal | Stadions | Oranje Shop | Voetbal humor

Home > Wedstrijden Nederlands Elftal > 2006 > Vriendschappelijke wedstrijden > Nederland - Kameroen

Nederland - Kameroen

De ontembare leeuwen

Kameroen NederlandDe oefenwedstrijd tegen Kameroen, werd gespeeld op zaterdag 27 mei 2006 in het Feyenoord stadion in Rotterdam.

Kameroen heeft zich niet weten te kwalificeren voor het WK 2006, dankzij een gemiste strafschop in blessuretijd trok Ivoorkust aan het langste eind. De 'ontembare leeuwen', die schitterden op het WK van 1990, zijn dus een ideale sparringspartner voor Oranje.

 

Wedstrijdgegevens

Stadion Feijenoord, Rotterdam.
zaterdag 27 mei 2006:

Nederland - Kameroen 1-0 (1-0)
23. Van Nistelrooij 1-0
Scheidsrechter: Plautz (Oos). Toeschouwers: 46.228.
Gele kaart: Geremi, Olembe, Bikey, Kome, Ze (Kameroen). Rode kaart: 85. Saidou (Kameroen).

Opstelling Nederland: Van der Sar; Kromkamp, Ooijer, Mathijsen en Van Bronckhorst; Van Bommel, Sneijder en Cocu (78. Landzaat); Van Persie, Van Nistelrooij (75. Kuijt) en Robben (82. Babel).

Opstelling Kameroen: Kameni; Doumbe (70. Mbia) Geremi, Bikey en Atouba (46. Bilayi); Makoun, Saidou, Olembe en Kome; Douala (74. Feutchine) en Achille (46. Ze).

Oranje half uur creatief en dominant

De commentaren in de landelijke dagbladen zijn redelijk eensluidend na de 1-0 overwinning op Kameroen. Het Nederlands elftal speelde het eerste half uur erg dwingend, kwam op voorsprong, maar had de kracht niet om het dwingende spel vol te houden. De ‘Volkskrant’ omschrijft het als volgt: In de Rotterdamse sluierregen leefde het Nederlands elftal een half uur volgens de geloofsbrieven van bondscoach Van Basten: met dominant en creatief voetbal bekoorde Oranje het publiek. Daarna keerden verval en chaos terug in het gewonnen oefenduel met Kameroen (1-0).  

Ook de spelers van Oranje hadden dezelfde mening, zoals Philip Cocu:  “Ja,  er begint iets te groeien en dat is ook precies de bedoeling. Dit was eigenlijk het startschot, iedereen beseft: nu komt het eraan.” “We hebben het eerste half uur vol druk gespeeld, alles gegeven,” zei Ruud van Nistelrooy, die zijn vijftigste interland speelde. “Je weet dat je dat geen hele wedstrijd kunt doen, we wilden een beetje uitvinden hoe lang je dat kunt volhouden. Na een half uur keken we elkaar aan en was het tijd om even terug te zakken. In de tweede helft was de energie er wat uit. Toen voelden we ook de week Zwitserland, waar we hard hebben gewerkt.”

Dat de speelstijl uit de eerste helft niet is vol te houden zag ook aanvoerder Van der Sar: “Dat kan misschien met een clubteam, waar je een hele voorbereiding hebt om eraan te werken. Wij hebben drie weken, dan moet het staan. Je zult keuzes moeten maken. Wanneer ga je pressen en wanneer neem je nu juist gas terug?’’

Dé uitblinker was Robin van Persie die keer op keer gevaarlijk was en drie perfecte voorzetten gaf waar niet uit gescoord werd. Toch was Van Persie niet helemaal tevreden: “Vooral in verdedigend opzicht heb ik het niet zo goed gedaan, ik had te veel overtredingen nodig en ik heb zeker drie à vier vrije trappen veroorzaakt in de buurt van onze zestien meter. Dat mag niet. Als je straks tegen goede landen speelt, die allemaal vrije trap-specialisten hebben, geef je te veel kansen weg. Ik hink dus een beetje op twee gedachten.’’

Toch heeft Van Persie zijn visitekaartje afgegeven en lijkt een basisplaats zeker, waardoor Dirk Kuyt de grote verliezer is. Maar Kuyt blijft geloven:  “Zolang ik voetbal heb ik altijd voor dingen moeten knokken,’’ besefte de aanvoerder van Feyenoord. “Dat zal ik nu ook doen. Ik ga nog volledig voor een basisplaats.’’

Bondscoach Van Basten was redelijk optimistisch over het vertoonde spel: “Ik vond het interessant om te zien hoe we in de beginfase een tegenstander als Kameroen onze wil oplegden. Dit was toch een tegenstander van redelijk groot kaliber. Dat was heel positief. In de tweede helft werd het allemaal slordiger. We leden onnodig balverlies en het positiespel werd daar niet beter van. Dat verdient nog de nodige aandacht. Daar moeten we de komende twee weken voor de start van het WK hard aan werken.”
 


Home | Sitemap | Colofon | Privacy Policy | Links |© oranje11.nl