Historie | Teams | Spelers | Wedstrijden Nederlands Elftal | Stadions | Oranje Shop | Voetbal humor

Home > Wedstrijden Nederlands Elftal > 2006 > Vriendschappelijke wedstrijden > Nederland - Ecuador

Nederland - Ecuador

Woensdag 1 maart 2006

Ecuador NederlandDe eerste oefenwedstrijd van het Nederlands Elftal op weg naar het WK 2006 is tegen Ecuador. De wedstrijd wordt gespeeld op woensdag 1 maart in de Amsterdam ArenA.

Ecuador neemt ook deel aan het WK, het Zuid-Amerikaanse land is ingedeeld in groep A met Duitsland, Costa Rica en Polen.

Nipte zege Nederlands elftal

De commentaren over Nederland – Ecuador in de grote landelijke ochtendbladen zijn vrij zuur.  In ‘de Telegraaf’ wordt de wedstrijd als volgt samengevat: Het Nederlands elftal heeft in een matig oefenduel van Ecuador gewonnen. In de Amsterdam Arena won Oranje dankzij een doelpunt van Kuyt met 1-0. Hij scoorde op aangeven van debutant Martijn Meerdink. Naast Meerdink maakten ook Jaliens en Hofs hun officiële debuut in het shirt van Oranje.
 
Oranje presteerde tijdens het eerste oefenduel op weg naar het WK voetbal in de eerste helft ondermaats en na rust tegenvallend. In een halfvolle Amsterdam ArenA kon de ploeg geen moment duidelijk maken hoe het in juni tegenstanders als Argentinië, Ivoorkust en Servië en Montenegro moeilijk kan maken.

Als excuus voor het slechte optreden mocht Oranje-coach Marco van Basten een lijstje met afwezigen opvoeren. Hij kon niet over de geblesseerde Van der Vaart, Sneijder, Van Persie, Ooijer, Boulahrouz en Castelen beschikken. Van Nistelrooij viel op de dag van de wedstrijd met buikgriep af.


Van Basten
Toch heeft de bondscoach lichtpuntjes gezien: „We hebben slecht, maar gedisciplineerd gespeeld. En ik heb weer enkele jongens aan het werk gezien.” Wat Van Basten vooral heeft kunnen zien was het opzichte falen van George Boateng in de as van het veld: “Met Maduro ging het na rust beter. Van Bommel heeft het goed gedaan. Over hem ben ik tevreden.”

Van Bommel
Diezelfde Mark van Bommel was na afloop minder tevreden: „Het was niet best, maar we hadden wel de intentie. Vooral in de eerste helft was het niet goed. Daarna werd het iets beter, al hadden we het publiek iets meer willen bieden. Vooral qua goals.”

Meerdink
Aangezien Ruud van Nistelrooij geveld was door een buikgriepaanval kreeg Martijn Meerdink op het laatste moment te horen dat hij in de basis zou staan: „Ik schrok me dood. Aan tafel zei meneer Van Basten dat ik zou spelen op de nummer-zeven positie. Ik kreeg daarna geen hap spaghetti meer door mijn keel.”

Van der Sar
De aanvoerder van Oranje was ook niet echt positief na afloop, hij had wel een legitiem excuus voor het vertoonde spel in de eerste helft: „We speelden in een veel te laag tempo. Bovendien stonden de middenvelders te dicht op de verdedigers. Daardoor kreeg onze vrije man Boateng te weinig ruimte om aan de bal te komen. We moesten ook wennen aan de nieuwe bal.”

‘De Volkskrant’ was ook niet positief over het Nederlands elftal: Oranje onderscheidde zich vooral door een trage – en daardoor verstoorde – aanvalsopbouw en een lange keten foutieve passes, plus een reeks misverstanden in de defensie. Dat het de fletse Zuid-Amerikaanse tegenstander aan kracht ontbrak om te profiteren, was de meevaller van de dag.

En ook de verslaggever van het ‘AD’ had zijn pen in azijn gedoopt: Het is lang geleden dat het Nederlands elftal op zo’n beschamend niveau uitkwam als in de eerste 45 minuten tegen Ecuador. Vanaf de eerste minuut oogde het spel van Oranje rommelig, chaotisch bijna. Passes waren net te hard of juist te zacht en als ze wel de goede snelheid hadden, was de richting onnauwkeurig. De hoop dat Nederland er eindelijk eens in zou slagen het spel te maken – hét probleem tijdens de kwalificatie – werd de bodem in geboord. Halverwege klonk er een hels fluitconcert van de tribunes.

Desondanks sluiten we af met een hoopvol einde, dat verzorgd wordt door ‘de Telegraaf’:  Met de wedstrijd tegen Ecuador kan Van Basten zijn voordeel nauwelijks doen. Het is voor hem, de ploeg en de fans te hopen dat de drie laatste oefenwedstrijden voor het WK, eind mei en begin juni tegen Kameroen, Mexico en Australië, iets meer te bieden hebben dan deze overbodige exercitie.
 

Wedstrijdgegevens

Nederland - Ecuador 1-0 (0-0)
49. Kuijt 1-0
Scheidsrechter: Benquerenca (Por) Toeschouwers: 35.000

Nederland:
Van der Sar; Jaliens, Mathijsen, Opdam en Van Bronckhorst; Van Bommel, Boateng (61. Hofs) en Cocu (46. Maduro); Meerdink, Kuijt en Robben.

Ecuador:
Mora; De la Cruz, Hurtado (73. Guagua), Espinoza en Reasco; Mendez, Ayovi (83. Calderon), Urrutia en Valencia (68. Castillo); Benitez (46. Lara) en Tenorio (68. Borja).

Selectie

Op vrijdag 24 februari 2006 heeft bondscoach Marco van Basten de selectie bekendgemaakt voor de eerste oefeninterland naar aanloop van het WK 2006.

De meest opvallende naam was Nicky Hofs, die voor het eerst is opgeroepen voor het Nederlands Elftal. Ook Mark van Bommel is weer opgeroepen.

De volledige selectie voor de oefeninterland tegen Ecuador:

Doel: Henk Timmer (AZ) en Edwin van der Sar (Manchester United).
Verdediging: Urby Emanuelson (Ajax), Tim de Cler, Kew Jaliens, Joris Mathijsen en Barry Opdam (allen AZ), Giovanni van Bronckhorst (Barcelona), Ron Vlaar (Feyenoord) en Khalid Boulahrouz (HSV).
Middenveld: Hedwiges Maduro (Ajax), Denny Landzaat (AZ), Mark van Bommel (Barcelona), Nicky Hofs (Feyenoord), George Boateng (Middlesbrough) en Phillip Cocu (PSV).
Aanval: Martijn Meerdink (AZ), Arjen Robben (Chelsea), Romeo Castelen, Dirk Kuijt (beiden Feyenoord), Ruud van Nistelrooij (Manchester United) en Jan Vennegoor of Hesselink (PSV).

 


Home | Sitemap | Colofon | Privacy Policy | Links |© oranje11.nl