Historie | Teams | Spelers | Wedstrijden Nederlands Elftal | Stadions | Oranje Shop | Voetbal humor

Home > Wedstrijden Nederlands Elftal > 2005 > Nederland - Italië

Nederland - Italië

Van Basten bezorgt Oranje moeilijke avond

Met gemengde gevoelens hebben de journalisten van de Nederlandse kranten hun verslagen geschreven. ‘De Telegraaf’ vat het wedstrijdverloop als volgt samen: Oranje kwam zaterdagavond in de 38e minuut nog wel op een 1-0 voorsprong door Ryan Babel, die voor het eerst een basisplaats had. Aan het doelpunt ging een goede actie van Romeo Castelen vooraf. Nog voor de pauze poetste Italië de achterstand weg. In de 41e minuut scoorde Gilardinho, nadat Del Piero ongehinderd mocht voorzetten. In de slotseconden van de eerste helft bezoedelde Ron Vlaar zijn eerste basisplaats in het Nederlands elftal met een eigen doelpunt. Hij verlengde een kopbal van Camoranesi tot over Van der Sar: 2-1. “Dat mag natuurlijk niet gebeuren”, zei doelman Van der Sar na afloop. “Het is knullig dat je een 1-0 voorsprong zo weggeeft.” De avond van Vlaar werd vlak na rust echter nog zwarter. In de 50e minuut probeerde hij met handen en voeten Luca Toni te stuiten, wat niet lukte. De aanvaller van Fiorentina scoorde vervolgens eenvoudig: 3-1. “Een lullige nederlaag”, zei Van Basten na afloop. “We hebben hard gewerkt, veel kansen gecreëerd, maar hebben door persoonlijke fouten verloren. Ik heb daar geen problemen mee. De belangrijkste les die ik geleerd heb, is dat Oranje moet durven voetballen. Vooral van achteruit. Daar moeten we aan werken. Vanavond zijn er verkeerde keuzes gemaakt, zeker bij dode spelmomenten. Daar kwam twee keer een goal uit. Dat moet geconcentreerder gebeuren.” Van Basten wilde Vlaar niet de schuld geven: “Ik heb veel vertrouwen in hem. Hij had zijn handen vol aan de zeer ervaren Toni. Hij heeft in elk geval veel opgestoken van deze avond. Ik had wel gehoopt dat hij het beter zou doen.”

‘De Volkskrant’ is van mening dat het experiment van Marco van Basten niet geslaagd is. Het was maar een oefenwedstrijd en de nederlaag (3-1) was dus betekenisloos. Maar de tegenstander was er een van formaat, Italië, en de Amsterdam Arena liep zaterdag vol voor de wedstrijd waarin prestige op het spel stond en die, hoe dan ook, verwachtingen wekte. In dat licht bezien waagde Van Basten zich aan een riskant experiment, door een jonge verdediger op te stellen die momenteel nogal wat te verwerken heeft. Ron Vlaar was, zo bleek snel, niet voor zijn taak – het uitschakelen van Luca Toni, de topscorer van de Italiaanse Serie A – berekend. Het probeersel kreeg daardoor het karakter van een lijdensweg. In zijn eerste interland in Nederland bracht Vlaar zijn ploeggenoten voortdurend in nood. Dat kon hem worden verweten – en de coach die hem opstelde dus ook.

Het laatste woord is aan de coach: „Al met al hebben we aardig gespeeld. We hebben de kansen gehad om er meer uit te halen. Vergeet ook niet”, zei de bondscoach, „dat we een zeer geroutineerde tegenstander hadden. Bij de achterstand in de tweede helft zijn we er desondanks in geslaagd het spel redelijk te dicteren. Er kwamen ook mogelijkheden.” Van Basten vond het derhalve een leerzaam duel. „We hebben in dit oefenduel enkele dingen uitgeprobeerd. Het is goed dat we na de kwalificatie nog een aantal testwedstrijden hebben in aanloop naar de wereldtitelstrijd. We hebben nog een aantal dingen waaraan gewerkt moet worden.”

Fotoverslag

Onze razende reporter was aanwezig in de ArenA, bekijk hier zijn fotoverslag.

Wedstrijdgegevens

Nederland - Italië 1-3 (1-2)
38. Babel 1-0, 41. Gilardino 1-1, 45. Vlaar 1-2 (eigen doel), 50. Toni 1-3.
Scheidsrechter: Ivanov (Rus). Toeschouwers: 47.000. Gele kaart: Camoranesi (Italië).

Opstelling Nederland:
Van der Sar (46. Timmer); Kromkamp (61. De Jong), Vlaar (60. Ooijer), Mathijsen en Van Bronckhorst; Van der Vaart, Landzaat en Cocu (87. Boateng); Castelen, Kuijt en Babel (82. Vennegoor of Hesselink).

Francesco TottiZaterdag 12 november krijgt het Nederlands elftal kans om één van de grootste blamages uit de historie goed te maken. Ruim vijf jaar na dato komt Italië weer naar de Amsterdam ArenA. De vorige keer was de halve finale van EURO2000, waar Oranje het dieptepunt van het penaltysyndoorm bereikte.

Wij maakten het spektakel

Rond de wedstrijd Nederland – Italië zijn in ‘het Parool’ ook enkele interessante uitspraken gedaan. Op de dag van de wedstrijd schreef Henk Spaan het volgende: ,,Voorspellen in het voetbal is een hachelijke zaak. Ik waag me eraan. Mocht Italië vanavond scoren, zal Luca Toni de dader zijn. Boulahrouz in topvorm zou hem misschien aankunnen. Vlaar niet."

In hetzelfde dagblad werd na afloop een overzicht geplaatst van de koppen en berichten in de Italiaanse kranten. 'We zijn bijna klaar voor het WK' (Gazzetta dello Sport). 'Lessen in spel en scoren voor Oranje' (La Repubblica). 'Een prestigieus resultaat: drie doelpunten tegen het Nederland van de records' (La Stampa). De Corriere della Sera begraaft meteen een Italiaanse frustratie. De krant betitelt de tweede plaats van Nederland in het Fifa-landenklassement, waarin Italië slechts twaalfde staat, als een 'godslastering' en 'absurditeit'.

Deze 'belangrijke testwedstrijd' was een 'zure klomp' voor Van Basten, schrijft de Corriere. San Marco staat er bij deze krant niet goed op. 'Berlusconi wil de bravourevolle Van Basten graag naar Milan halen. Geef mij Milan-coach Ancelotti maar. Hij zou sterren als Seedorf en Van Bommel nooit opofferen voor talentvolle groentjes', meent commentator Giorgio Tosatti. Zijn uitsmijter: 'Van Basten zegt weinig plezier meer te beleven aan het Italiaanse voetbal. Over smaak valt niet te twisten. Maar hij zegt ook van coaches als Sacchi en Capello minder geleerd te hebben dan van Cruijff. Het zou goed voor hem zijn om een paar lessen van zijn ex-trainers nog eens door te nemen.'