Historie | Teams | Spelers | Wedstrijden Nederlands Elftal | Stadions | Oranje Shop | Voetbal humor

Home > Spelers > Oud spelers > Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp

Dennis scoort tegen ArgentiniëEén van de beste aanvallers die het Nederlands elftal heeft gehad is ongetwijfeld Dennis Bergkamp. Niet alleen zijn doeltreffendheid, maar zeker ook de schoonheid van deze doelpunten is ongeëvenaard.

In het Nederlands elftal speelde Bergkamp 79 interlands, waarin hij 37 keer scoorde. Daarmee nam Bergkamp in 1998 het doelpuntenrecord van Faas Wilkes over. Inmiddels is hij het weer kwijtgeraakt aan Patrick Kluivert. Bergkamp heeft het EK van 1992, 1996 en 2000 en het WK van 1990, 1994 en 1998 meegemaakt.

Hoogtepunten

Dennis Bergkamp na zijn goal tegen Argentinië in de kwartfinale van het WK 1998Tussen de 37 Oranje doelpunten van Dennis Bergkamp zitten een groot aantal briljante goals en nauwelijks simpele intikkertjes. Wat daarnaast de prestatie zo uniek maakte is dat er tussen die 37 goals geen penalty’s zitten.

De mooiste goal die Bergkamp voor het Nederlands Elftal maakte is zonder twijfel het winnende doelpunt tegen Argentinië in de kwartfinale van het WK 1998. Nederland was die wedstrijd, op zaterdag 4 juli 1998, op voorsprong gekomen na een prachtige pass van Ronald de Boer op Dennis Bergkamp, die de bal in één vloeiende beweging teruglegde op Patrick Kluivert, die de bal strak in de hoek schoot. Helaas kwam Argentinië binnen 5 minuten terug op 1-1 door een doelpunt van Claudio Lopez.

In de tweede helft kreeg Arthur Numan zijn tweede gele kaart en moest Nederland met 10 man verder, maar gelukkig duurde dit niet lang, nadat Ariel Ortega in botsing kwam met Edwin van der Sar mocht de Argentijn ook vertrekken. In de 89e minuut gebeurde het, Frank de Boer kreeg de bal en gaf vijf meter voorbij z’n eigen strafschopgebied een pass naar Dennis Bergkamp die het Argentijnse strafschopgebied inliep. Bergkamp pakte de bal in één beweging met rechts uit de lucht, kapte met links Ayala uit, liet de bal één keer stuiteren en schoot ‘m met buitenkant rechts in de verre hoek. Nederland ontplofte van blijdschap terwijl Bergkamp met z’n handen voor het gezicht wegspurtte, hij kon het niet geloven.

Maar dit doelpunt was niet het enige hoogtepunt. Denk ook eens aan de schitterende combinatie tijdens Nederland – Duitsland op het EK 1992, waar Van Basten richting goal liep en achter zich wees. Winter gaf de bal achter Van Basten, waar Bergkamp opdook en schitterend raak schoot.

Of die prachtige lob op Wembley tegen Engeland tijdens het kwalificatietoernooi voor het WK 1994, op welk toernooi Bergkamp in de kwartfinale tegen Brazilië een schitterend doelpunt scoorde en Nederland terugbracht in de wedstrijd.

En wat te denken van de individuele actie op het WK 1998 tegen Zuid-Korea, waar Bergkamp de bal aannam, twee Koreanen het bos instuurde om vervolgens met buitenkant rechts de bal in de uiterste hoek te prikken.

Dennis Bergkamp is dan niet langer de topscorer aller tijden van het Nederlands Elftal, hij heeft in ieder geval het record mooiste doelpunten op zijn naam staan.

Bergkamp day

Dennis Bergkamp dayOp zaterdag 15 april 2006 was het Bergkamp day op Highbury. Dennis Bergkamp werd deze dag nog eens in het zonnetje gezet door de Arsenal supporters en Bergkamp had nog een prachtige surprise in petto.

Op de Bergkamp-day pagina een verslag met foto's.


Home | Sitemap | Colofon | Privacy Policy | Links |© oranje11.nl