Historie | Teams | Spelers | Wedstrijden Nederlands Elftal | Stadions | Oranje Shop | Voetbal humor

Home > Historie > WK 1974

WK 1974

WK 1974Wereldkampioenschap voetbal 1974 West-Duitsland

In Duitsland komt Oranje tijdens het WK van 1974 overtuigend door de voorronde, met winst tegen Uruguay en Bulgarije, en een gelijkspel tegen Zweden. Ook in de tweede ronde zijn er geen problemen, alle 3 wedstrijden worden gewonnen: Argentinië 4-0; DDR 2-0 en Brazilië 2-0. Voor het eerst in de geschiedenis verwerft Oranje een plaats in de finale, en speelt tegen West Duitsland. Al in de 2e minuut van deze finale wordt Johan Cruijff neergehaald, en Johan Neeskens benut de strafschop. Even is de euforie daar, maar na een half uur mogen ook de Duitsers een strafschop nemen, na een overtreding op Hölzenbein. Paul Breitner scoort de gelijkmaker, en nog voor rust kijkt Nederland tegen een achterstand aan door een doelpunt van Gerd Müller. Duitsland kan dan de wedstrijd rustig uitspelen, en wordt wereldkampioen.