Historie | Teams | Spelers | Wedstrijden Nederlands Elftal | Stadions | Oranje Shop | Voetbal humor

Home > Spelers > Oud spelers > Patrick Kluivert

Patrick Kluivert

Patrick Kluivert debuteerde op 21 augustus 1994 als basisspeler bij Ajax. Het was de wedstrijd om de Nederlandse Super Cup tegen Feyenoord en hij maakte meteen een doelpunt. In dat eerste seizoen speelde hij 25 competitiewedstrijden en scoorde hij 18 keer, dit maakte hem clubtopscorer van Ajax.

In zijn periode bij Ajax won hij, mede dankzij een goal van hem, de Champions League. Ook werd hij in 1995-1996 uitgeroepen tot Nederlands Talent van het Jaar en Europees Voetballer van het Jaar onder 21. In 1997 vertrok Kluivert naar AC Milaan, door het dodelijke verkeersongeluk en de verkrachtingszaak was de populariteit van Kluivert sterk gedaald in Nederland.

Het eerste jaar verliep niet helemaal zoals gepland, Kluivert scoorde weinig, was daarom ook niet populair bij de supporters en kwam uiteindelijk op de bank terecht. Na een succesvol WK in Frankrijk had Kluivert de clubs voor het uitzoeken en vertrok hij naar het Barcelona van Louis van Gaal.

In het eerste seizoen maakte Kluivert 15 doelpunten en 16 assists en hij groeide al snel uit tot één van de publiekslievelingen. Dit jaar werd Barcelona landskampioen. Na zijn zesde seizoen bij de club liep het niet helemaal zoals het liepen moest, het team werd verjongd en Kluivert moest vertrekken. Dit deed hij naar Newcastle United. Na een trainerswissel belandde Kluivert op de bank en na één seizoen maakte hij de transfer naar Valencia.

Kluivert begon het seizoen sterk bij zijn nieuwe club. Maar al snel speelde het blessureleed weer op en als hij wel fit was werd hij alleen als invaller gebruikt. Aan het einde van het seizoen kwam hij niet meer in de selectie en was zelfs zijn rugnummer al vergeven. Ondanks dat zijn contract nog een paar jaar liep mocht hij transfervrij vertrekken.

In PSV vond Kluivert zijn nieuwe club, hij werd de vervanger voor Vennegoor of Hesselink. Een week na zijn debuut voor PSV kreeg hij een blessure en kon hij pas terug keren vlak voor de winterstop. Hij maakte een goede indruk en Kluivert kon na de winterstop op een basisplaats rekenen. Maar al snel werd hij weer een bankspeler en raakte hij weer geblesseerd. Aan het einde van het seizoen werd bekend gemaakt dat zijn contract niet verlengd zou worden en hij kon weer vertrekken. Kluivert stond open voor de overstap naar Ajax, maar dit was maar éénzijdig. Al snel werd hij benaderd door Lille OSC, waar hij uiteindelijk een éénjarige contract tekende. Dit is tevens de club waar hij nog steeds actief is.

 

Personalia

Geboortedatum: 1 juli 1976
Geboorteplaats: Amsterdam
Lengte: 1.88
Positie: Aanval
Huidige club: Lille OSC
Vorige clubs: Ajax, AC Milan, FC Barcelona, Newcastle United, Valencia, PSV

Debuut in Oranje: 16 november 1994

Interland geschiedenis

Interlandperiode: 1994-2004
Interlands: 79
Doelpunten: 40
Prijzen: -

 


Home | Sitemap | Colofon | Privacy Policy | Links |© oranje11.nl