Historie | Teams | Spelers | Wedstrijden Nederlands Elftal | Stadions | Oranje Shop | Voetbal humor

Home > Historie > EK 1988 > Ierland - Nederland

Ierland - Nederland

Wedstrijdverslag Ierland-Nederland , EK 1988

Zaterdagmiddag 18 juni is het er op of eronder voor het Nederlands Elftal. De wedstrijd tegen de stugge Ieren móet gewonnen worden om de halve finale van het EK 1988 te bereiken. Aan de omstandigheden kan het niet liggen, het stadion puilt uit met een kleine duizend Ieren en verder alleen maar Oranjefans. De onderlinge verstandhouding tussen beide supportersgroepen is zeer amicaal en de stemming zit er dan ook goed in. Terwijl de Ieren het wereldberoemde Que sera hebben verbasterd tot Tell me Ma, me Ma, I won’t be home for Tea, I’m staying in Germany, is de leeuw en z’n hempie en dé nieuwe hit van die zomer Aanvallen! ook niet van de lucht.

De ploeg van Ierland stond onder leiding van Jack Charlton, de broer van Man United legende Bobby, die met z’n staf een nieuwe invulling heeft gevonden van de initialen van de Ierse voetbalbond. FAI betekende sinds enige tijd namelijk Find Another Irishman. De reglementen schrijven immers voor dat een voetballen die ergens Iers bloed heeft, voor Eire mag uitkomen. Hierdoor werden geboren en getogen Engelse voetballers, die bijvoorbeeld een Ierse overgroot-oma hadden, plotseling speler van Ierland.

De Ieren konden al niet meer stuk in 1988, ze hadden immers de eerste wedstrijd van aartsvijand Engeland gewonnen, maar met een gelijkspel tegen Nederland zou het succes helemaal compleet zijn.  Ierland timmerde het eigen doel dus dicht en liet alle aanvalsgolven van Nederland geduldig over zich heenkomen. Ze kwamen zelfs bijna op voorsprong toen McGrath uit een corner bijna raak kopte, gelukkig wist Vanenburg de bal via de paal weg te werken.

Het zag er met rust niet rooskleuring uit, het stond nog steeds 0-0, dus toverde Rinus Michels zijn konijn uit de hoge hoed. Wim Kieft kwam na 51 minuten in het veld voor Erwin Koeman. Kieft had ook tegen Engeland het laatste half uur meegespeeld, waardoor de aanval beter uit de verf kwam en de Engelse verdedigers de aandacht moesten verdelen en Van Basten tweemaal kon scoren.

Ook nu was het inbrengen succesvol, in de 82e minuut schoot Ronald Koeman van afstand, de bal werd afgeweerd en kwam ‘zwanger’ van effect op het hoofd van de blonde spits. De bal ging met een parabolische boog over en rond keeper Pat Bonner; 1-0. Het Parkstadion ontplofte, de Ieren dropen af en het Nederlands elftal kon op weg naar Hamburg om daar de halve finale te gaan spelen tegen West-Duitsland…