Historie | Teams | Spelers | Wedstrijden Nederlands Elftal | Stadions | Oranje Shop | Voetbal humor

Home > Teams > Italië

Italië

ItaliëMet drie wereldtitels op zak is Italië één van de grootste voetballanden ter wereld. De eerste titel werd op het tweede WK in 1934 in eigen land veroverd, vier jaar later tijdens het WK 1938 in Frankrijk werd dat succes geprolongeerd. In 1982 werd de derde titel behaald, op het WK in Spanje versloeg Italië, na drie gelijkspelen in de eerste ronde, Argentinië en topfavoriet Brazilië in de tweede ronde. Vervolgens werden Polen in de halve finale en West-Duitsland in de finale aan de zegekar gebonden. Grote naam was Paolo Rossi, die ook topscorer van het toernooi werd.
De Azzuri hebben tot nu toe slechts twee WK’s gemist, het toernooi van 1930 en 1958. In 1968 won Italië ook het EK.

Italië tegen Nederland

Italië en Nederland hebben elkaar twee maal ontmoet tijdens een groot toernooi, de eerste keer was de beslissende wedstrijd in de tweede ronde van het WK 1978. Nederland had aan een gelijkspel genoeg, maar moest na 18 minuten tegen een 0-1 stand aankijken. Ernie Brandts had de bal in eigen doel gewerkt, waarbij hij keeper Schrijvers dermate verwondde dat Jongbloed weer op doel mocht. Na 50 minuten maakte Brandts zijn fout goed door van 20 meter de 1-1 er in te knallen, waarna Arie Haan Nederland naar de finale schoot door de bal in de 75e minuut van ruim 30 meter langs Dino Zoff te knallen. De halve finale tijdens het EK 2000 was wellicht nog dramatischer, Nederland ging in de Amsterdam ArenA flitsend van start en had de wedstrijd in hand toen de Italiaan Zambrotta na 33 minuten rood kreeg. Vlak voor rust kreeg Nederland een penalty die door Frank de Boer werd gemist, hetgeen in de tweede helft nogmaals gebeurde. Ditmaal miste Patrick Kluivert, waarna de wedstrijd eindigde in 0-0. Na verlenging was het nog steeds 0-0, waarna het duel na strafschoppen beslist moest worden. Nederland bereikt het dieptepunt van het penaltysyndroom door vrijwel alle strafschoppen te missen. Frank de Boer miste zelfs z’n tweede strafschop, terwijl Kluivert wel raak schoot, helaas waren ook Jaap Stam en Paul Bosvelt niet in staat te scoren. Naar de bal van Stam wordt nog steeds gezocht…
In de aanloop naar het EK van 1976 speelden beide landen twee kwalificatiewedstrijden, Nederland won de eerste met 3-1, waarna een 1-0 verlies in de tweede wedstrijd voldoende was voor kwalificatie. De laatste wedstrijd die nederland tegen Italië was een vriendschappelijk duel op 12 november 2005 die Italië met 1-3 won. In totaal hebben Nederland en Italië wedstrijden tegen elkaar gespeeld waarvan er 2 door nederland gewonnen werden en 6 met een gelijkspel eindigde. De eerst volgende wedstrijd tegen Italië is op het EK 2008. Op dat toernooi is Italië de eerste tegenstander die Oranje treft op 9 juni.